Language

Broileri-ananassipirukas

*retseptist valmib u 1050-1100 g pirukat. Sportlasele vajaliku energia ja toitainete tasakaalu tagamiseks on soovituslik juua piruka kõrvale 100%-list apelsinimahla ning magustoiduks haarata üks väiksema suurusega pirn. 

Broileri-ananassipirukas on sobilik hommikusöögi valik, kui mõne tunni pärast on ees ootamas pikaajaline rahulik treening. Suur valgu- ja rasvasisaldus tagab jätkusuutliku soorituse just madala intensiivsusega tegevuste jaoks. Pirukas sisaldab ka suurtes kogustes sportlase jaoks olulisi mineraalaineid naatriumi ja fosforit. Naatriumikaod suurenevad füüsilise koormuse tõustes, mistõttu tuleb hoolitseda naatriumi tasakaalu eest. Naatriumi peamisteks ülesanneteks on tagada lihaskontraktsioonid ja veevahetus vere- ja koerakkude vahel ning kanda edasi närviimpulsse. Fosfor osaleb organismi energiavahetuses, on oluline luude ja hammaste moodustamisel ning aju, kesknärvisüsteemi ja lihaste töös. 

Mõõduka intensiivsusega treeningute puhul võiks piruka kõrvale juua 100%-list mahla ja süüa üks väiksema suurusega pirn. Mahl ja puuvili sisaldavad suures koguses C-vitamiini, mille peamine ülesanne on toetada immuunsüsteemi. 

 

Soovituslike koguste toitumisalane teave: 

Suur portsjon = 215 g pirukat, 300 ml (1 tass) apelsinimahla, 180 g pirni. 

Energiasisaldus 600 kcal 

Süsivesikud 91 g 51 %E 

Valgud 24 g 15 %E 

Rasvad 23 g 34 %E 

 

Väike portsjon = 175 g pirukat, 200 ml (1 klaas) apelsinimahla, 180 g pirni.

Energiasisaldus 500 kcal 

Süsivesikud 75 g 51 %E 

Valgud 19 g 15 %E 

Rasvad 19 g 34 %E

 

Vaja läheb:

Põhi:

  • 1,5 dl Tartu Mill’i kamajahu
  • 1,5 dl nisujahu
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl soola
  • 100 g võid
  • 0,5-1 dl külma vett

Täidis:

  • 250 g broilerifileed
  • 100 g porrut
  • 100 g ananassikompotti
  • 50 g punast paprikat
  • 1-2 tl karrit
  • soola
  • 1 tl jahvatatud paprikat
  • musta pipart
  • munamass – 2,5 dl piima, 2 muna
  • 50 g juustu

 

Valmistamine:

Sega kokku kamajahu, nisujahu, küpsetuspulber ja sool. Tükelda või kuubikuteks ja sega jahudega muredaks massiks. Lisa külm vesi ja sega ruttu tainaks. Vooderda sellega 27 cm läbimõõduga pirukavorm. Tõsta põhi külmkappi tahenema. Pruunista broilerifilee ribad õlis ja lisa viilutatud porru ja paprika, lõpus lisa ananassitükid ja seejärel maitsesta segu. Küpseta põhja 200°C juures 10 minutit, vala sinna küpsetatud broilerimass ja peale ettevaatlikult muna-piima mass. Riputa peale riivitud juustu ja küpseta 200°C juures veel 20 – 30 minutit, kuni munamass on hüübinud.