Et teid paremini teenindada, siis kasutame küpsiseid. Lisateave.
Täistera spagetid spargli, kirsstomatite ja pošeeritud munaga
*retseptist valmib kaks portsjonit.
Sportlasele vajaliku energia ja toitainete tasakaalu tagamiseks on soovituslik juua toidu kõrvale klaas piima.
Täistera spagetid spargli, kirsstomatite ja pošeeritud munaga on õigustatud valik, kui selja taha on jäänud intensiivne pingutus. 30 minuti jooksul peale treeningut võiks haarata vahepala, mis sisaldaks nii süsivesikuid kui valke, ning tunnipooleteise jooksul süüa spagetirooga. Toit on rikkalik süsivesikute poolest, mis taastavad koormusel peamiselt kasutuses olnud energiavarud. Juues pasta kõrvale klaas piima, toetad lihaste taastumist veelgi.
Eine katab suures osas päevase joodi-, niatsiini- (ehk B3-vitamiini) ja fosforivajaduse, lisaks taastab naatriumivarusid, mis koormuse käigus higistamise läbi kaotatud on. Joodi tähtsus seisneb metabolismi kiiruse kontrollis ja organismi termoregulatsioonis. Nii jood kui niatsiin osalevad valkude sünteesis, niatsiin on vajalik komponent ka rasvade ja süsivesikute ainevahetuses. Fosfor ja niatsiin toetavad närvisüsteemi ja lihaste tööd, fosfor täidab veel tähtsat rolli organismi energiavahetuses ja luude-lihaste moodustamisel. Naatrium hoolitseb veevahetuse vere- ja koerakkude vahel, lihaskontraktsioonide toimimise ning närviimpulsside edasikandmise eest.
Toitumisalane teave ½ retseptist valminud koguse ja 200 ml (1 klaas) piima kohta:
Energiasisaldus 600 kcal
Süsivesikud 89 g 59 %E
Valgud 22 g 15 %E
Rasvad 17 g 26 %E
Vaja läheb:
- 200 g täistera spagette
- 6-8 sparglit
- 6-8 kirsstomatit
- 3 küüslauguküünt
- murulauku
- basiilikut
- 1 sl võid
- oliiviõli
- Parmesani
- 2 muna
- 1 sl valgeveiniäädikat
- soola
Valmistamine:
Lõika sparglitelt alumised puitunud otsad. Lase potis vesi keema ja keeda spargleid 1 min ning lase jääkülma vee alt läbi. Nii säilib ilus roheline värv. Viiluta sparglid ja jäta ülemised õisiku osad terveks.
Lase potis vähemalt 1 l vett keema, lisa valgeveiniäädikas ja pisut soola. Löö munad ükshaaval espressotassi või väiksesse kaussi. Sega vett, et tekiks keeris ja libista munad ettevaatlikult ükshaaval keerisesse. Sega veel rahulikult vett, et keeris jätkaks n.ö muna vormimist. Keeda mune 5 min.
Vahepeal kui munad keevad, kalla potti 3 l vett ja lase keema tõusta. Lisa 1 sl soola ja viska spagetid vette. Keeda 11 min ehk kuni pasta on al dente. Nõruta.
Kuumuta pannil oliiviõli ja 1 sl võid. Lisa sparglid, hakitud küüslauk ja neljaks lõigatud tomatid. Prae minutuke ja lisa spagetid. Lisa suts vett. Kuumuta minutike segades ning maitsesta soola, pipra, hakitud murulaugu ja puruks rebitud basiilikuga. Jaota pasta kahe taldriku vahel, aseta peale muna, puista üle parmesaniga ja piserda üle kvaliteetse külmpressitud oliiviõliga.