Language

Tatrahelbepuder päikesekuivatatud tomatitega

*retseptist valmib u 400 g putru (2 portsjonit). Sportlasele vajaliku energia ja toitainete tasakaalu tagamiseks on soovituslik juua pudru kõrvale klaas 100%-list greibimahla.

Tatrahelbepuder päikesekuivatatud tomatitega on põhitoidukorrana hea alternatiiv magusale pudrule. Putru sobib süüa 3-4 tundi enne väikese või mõõduka koormusega sooritust. Juues pudru kõrvale 100%-list greibimahla, hoolitseb sportlane piisavate energiavarude tagamise eest paaritunnise kestvusega treeninguks. 

Tatrahelbepuder on võrdlemisi suure valgusisaldusega, mis on oluline nii immuunsuse, lihaste kui soorituse seisukohalt. Valgud neutraliseerivad haigustekitajate rünnakuid rakkudele, parandavad lihaskiude ning osalevad toitainete transpordil rakkudesse (näiteks valk nimega hemoglobiin transpordib hapnikku rakkudesse). 

 

Toitumisalane teave 200 g pudruportsjoni ja 200 ml greibimahla kohta: 

Energiasisaldus 500 kcal 

Süsivesikud 64 g 50 %E 

Valgud 20 g 16 %E 

Rasvad 19 g 34 %E 

 

Vaja läheb:

  • 100 g tatrahelbeid
  • 2 dl piima
  • 0,5 tl soola
  • peotäis toortatart, piiniapähklid, seedermänni- või muid meelepäraseid seemneid
  • 4 suuremat päikesekuivatatud tomatit
  • peotäis rukolat vm meelepärast rohelist
  • u 30 g kõvemat laagerdunud juustu (nt parmesani)
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • extra virgin oliiviõli

 

Valmistamine:

Aseta helbed piima, 2 dl vee ja soolaga potti ning keeda 2 minutit. Aseta potile kaas ja lase 3 minutit seista. Rösti keskmisel kuumusel kuival pannil pannil toortatart, piiniapähkleid või seemneid aeg-ajalt segades kuni need kergelt pruunistuvad ja omandavad kuldse jume. Haki tomatid tükkideks ja sega pudru hulka. Jaota puder kahe kausi vahel. Puista peale röstitud tatart või seemneid ja rukolat, tõmba noaga mõned juustulaastud, jahvata peale musta pipart, nirista oliiviõli ja naudi kohe.