Language

Vürtsikas puder röstitud metspähklite ja hurmaaga

*retseptist valmib u 1050-1100 g putru (2-3 portsjonit). 

Jõuluhõnguline vürtsikas puder röstitud metspähklite ja hurmaaga pakub mõni tund enne füüsilist aktiivsust rikkalikult maitseelamusi. Aeglaste süsivesikute- ja kiudaineterikas puder hoiab veresuhkrutaseme stabiilsena, mis omakorda tagab energia pikaks ajaks, seda ka intensiivsete treeningute ja võistluste puhul. 

Mikrotoitainetest sisaldab puder rohkelt E-vitamiini, vaske ja naatriumi. E-vitamiin on sportlasele tähtis eelkõige immuunsuse, südamelihaste töö, närvikoe talitluse toetamise ja organismi hapnikuga varustamise poolest. Vase peamiste ülesannete hulka kuuluvad hemoglobiini sünteesimine, raua omastamise soodustamine, immuunsuse toetamine ja ATP tootmine. Naatriumivajaduse täitmine tagab organismis lihaskontraktsioonid, veevahetuse vere- ja koerakkudes ning närviimpulsside edasikandumise. 

 

Toitumisalane teave 375 g portsjoni kohta: 

Energiasisaldus 500 kcal 

Süsivesikud 76 g 57 %E 

Valgud 14 g 12 %E 

Rasvad 17 g 31 %E

 

Toitumisalane teave 515 g portsjoni kohta: 

Energiasisaldus 700 kcal 

Süsivesikud 106 g 57 %E 

Valgud 20 g 12 %E 

Rasvad 24 g 31 %E

 

Vaja läheb:

  • 120 g neljaviljahelbeid
  • 5-6 dl piima
  • 0,25 jahvatatud ingverit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • näpuotsatäis värskelt riivitud muskaatpähklit
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • peotäis röstitud ja kooritud sarapuupähkleid*
  • 1 küps hurmaa
  • 1-2 sl vedelat mett (soovi korral)

 

Valmistamine:

Aseta helbed ja piim koos maitseainetega potti keskmisele kuumusele, lase keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel segades u 5 minutit kuni helbed on pehmed ja puder ühtlaselt kreemjas. Sega hulka hakitud metspähklid. Jaota puder kahe kausi vahel, aseta peale kooritud ja viilutatud hurmaa ning nirista soovi korral pisut mett ja puista veel pähkleid. Naudi kohe!

 

Nõuanded:

*Piima lisa vastavalt oma maitsele – kui vedelat putru soovid. Võid alguses valada potti 5 dl ja siis hiljem soovi korral juurde lisada.

*Poodides müüakse ka juba röstitud ja kooritud pähkleid, kuid kui soovid neid ise teha, siis laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 150 kraadi juures 10 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid õrna jumet omandama. Võta pähklid ahjust ja hõõru köögiräti vahel koortest puhtaks. Ülejäänud pähkleid saad kasutada kookides jt küpsetistes, müslides, šokolaadikommides jm toitudes.

*Hurmaa on hästi vitamiinirikas ja muidu kasulik mesimagus puuvili, võid selle aga soovi korral ka banaaniga asendada.